Kredi Başvurusu Yapmadan Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekir
Bankalar kimlere ne kadar kredi verir? Ya da kredi talebiniz neye göre kabul ya da ret edilir, limitiniz neye göre belirlenir? Bankalar için kredi 3 temel başlıkta ele alınır, bunlar; risk, limit ve teminattır. Bu üç başlığın içeriği bankaların kredi olan ilişkisini belirler. Şimdi bu üç başlığı detayları ile ele almaya çalışalım.
Risk:
Riski kısaca müşterinin krediyi geri ödeyebilme durumu olarak tanımlamam mümkündür. Bankalar riskli buldukları müşterilere kredi vermeyi reddedebilecekleri gibi düşük limitli ya da yüksek faizli kullandırım yapmayı da tercih edebilirler.
Bankalar kişinin risk seviyesini şunlara bakarak belirler:
Limit:
Limit kısaca bir kişiye tahsis edilebilecek azami kredi miktarını tanımlar. Kimi bankalar kişi bazında tek bir limit belirleyip bunu talebe göre ürünler arasında (KMH, Kredi Kartı, İhtiyaç Kredisi gibi) paylaştırırken, kimi bankalar da ürün bazında limit vermeyi tercih eder. Limiti etkileyen unsurlar şunlardır:
Teminat: Teminat gösterilmesi kredi verilip verilmeyeceği konusunda bir etkisi olmamaktadır. Bireysel kredilerde esas teminat kişinin kendisidir. Bu nedenle kişi hakkında risk durumu, gelir seviyesi, diğer banka kredileri gibi detaylı araştırmalar yapılır ve hayat sigortası yaptırması teşvik edilir.
Maddi teminat göstermek size kredi verilmesini kolaylaştıran bir etken olmamakla birlikte, örneğin açık takip kaydı bulunan bir müşteriye sırf teminat verdi diye kredi verecek olan banka pek yoktur, kredi tahsisi uygun görülen kişiye tahsis edilecek limitin artırılmasını sağlayabilir.
İhtiyaç kredisinde kişiye 30-40 bin TL gibi limit verilebilecekken kişinin değerli bir gayrimenkulü banka adına ipotek ettirmesi ya da araç üzerinde banka lehine rehin koydurması o kişiye 50-100 bin TL gibi limitler verilmesini sağlayabilir. Peki ihtiyaç kredisi mi yoksa taksitli nakit avans mı çekmek daha mantıklı İhtiyaç Kredisi mi Taksitli Nakit Avans mı Çekmeli? isimli makalemizden bilgi edinebilirsiniz.
Yeni Kart Başvurusu
Yeni Kredi Kartı Başvurusu
PTT Kredili Hesap Nedir? Başvuru Nasıl Yapılır?
Yeni Kredi Başvurusu